De nieuwe Peugeot 108 officieel gepresenteerd

Peugeot heeft de eerste foto’s en informatie van de nieuwe Peugeot 108 vrijgegeven. De opvolger van de Peugeot 107 is weer onderdeel van het trio dat wordt gecompleteerd door de Citroën C1 en Toyota Aygo.

De nieuwe Peugeot 108 lost de populaire Peugeot 107 af, die een drie-eenheid vormde met zustermodellen Citroën C1 en Toyota Aygo. De Peugeot 108 is opnieuw onderdeel van dit trio, de opvolgers van laatsgenoemde modellen laten dan ook niet lang meer op zich wachten. Ze zullen de strijd niet alleen met elkaar moeten aangaan, maar ook met bijvoorbeeld de Renault Twingo.

In tegenstelling tot de Twingo, die er (voorlopig) alleen als vijfdeurs is, zal de Peugeot 108 net als z’n voorganger als drie- én vijfdeursversie leverbaar zijn. Voor openluchtliefhebbers heeft Peugeot een groot roldak in de aanbieding in de stijl van de Fiat 500 en Citroën DS3. Die versie heet Peugeot 108 Top. Dat dak is maximaal 80 centimeter breed en 76 centimeter lang.

De Peugeot 108 is 3,47 meter lang en 1,62 meter breed. Daarmee is-ie vier centimeter langer dan de Peugeot 107, maar ook vier centimeter minder breed. De spoorbreedte bedraagt 1,42 meter en de draaicirkel 9,60 meter. In de bagageruimte kun je 196 liter kwijt.

Peugeot heeft flink z’n best gedaan om de Peugeot 108 hoger in de markt te zetten dan de Peugeot 107. De nieuweling heeft bijvoorbeeld optioneel een 7-inch informatiedisplay met smartphone-ondersteuning en ontelbare personalisatieopties. Denk aan two-tonelak, stickers en drie soorten interieurs. Ook zijn er diverse opties die we voorheen alleen in hogere segmenten zagen, zoals een achteruitrijcamera, climate control en Keyless Entry. De uitrustingsniveaus kennen we inmiddels bij Peugeot: Access, Active en Allure.

Bij de motoren is in het begin keuze uit twee driecilinder benzinemotoren: een 1.0 van 68 pk en een 1.2 van 82 pk (CO2-uitstoot 99 g/km). Een handbak is standaard, een automaat is tegen meerprijs leverbaar op de 68 pk-versie. De 1.0 e-VTi met handbak heeft een CO2-uitstoot van 88 g/km en dat betekent 14% bijtelling.

De nieuwe Peugeot 108 debuteert begin maart op de Salon van Genève.

In de zomer staat de nieuwe Peugeot 108 bij de dealers.

Bron: Autoweek.nl