Auto Haaima: ‘garage met dorps karakter’

Eerste Friese Dorpentop 

De toekomst van het Friese platteland. Daar draaide het om tijdens de eerste Friese Dorpentop 5 november. Honderden Friezen kwamen samen in het WTC Expo in Leeuwarden voor dit unieke experiment, waar de bezoekers zelf bepaalden wat er op de discussieagenda kwam. Inwoners van de Friese gemeenten - met uitzondering van Drachten, Leeuwarden, Sneek en Heerenveen - ontvingen een uitnodigingsbrief. Ook tweehonderd ondernemers, ambtenaren en actieve burgers. 

Auto Haaima is een echt familiebedrijf. In 1969 zagen Anne Haaima en zijn vrouw Marijke Hoekstra-Haaima een mooie toekomst voor Garagebedrijf Haaima in Wurdum. Begin jaren ’80 sloten hun zoon Piebe Haaima en schoondochter Fokje Haaima een dealerschap met Peugeot. Hoewel Auto Haaima als dealer ondervindt hoe grote merken inkrimpen en steeds meer centraliseren, blijft Haaima met vestigingen in Wurdum, Franeker, Burgum en Leeuwarden altijd een ‘garage met een dorps karakter’. Daarom ondersteunt Auto Haaima lokale initiatieven voor de leefbaarheid in de Friese Dorpen en sponsort Haaima de regionale burgertop.

De deelnemers van de Friese Dorpentop discussieerden aan de hand van drie thema’s: Wat is belangrijk voor het Friese platteland? Hoe kunnen we dat bereiken? Wat is mijn eigen rol daarin? Een dag praten resulteerde uiteindelijk in zeven voorstellen die vooral gericht waren op leefbaarheid in het dorp en voorzieningen voor de toekomst.

De Friese Dorpentop wordt door de initiatiefnemers gezien als een beweging voor nieuwe democratie in Friesland. Het is de bedoeling om elke twee jaar een burgertop te organiseren, om zo de bevolking een stem te geven over hun eigen leefomgeving. Auto Haaima ondersteunt dit initiatief van harte. 

Lees hier onze eindejaarskrant!

Fotografie: Ida Hylkema